Piano Sing & Songwriter Dookje Engelhard

Dirigente

Ik kwam voor het eerst met koorzang in aanraking toen ik op de middelbare school het schoolkoor begeleidde. Het was in mijn eindexamenjaar erg populair: 150 leerlingen meldden zich aan om met Kerst te mogen zingen! Ik speelde piano en leidde de band. Het was een overweldigende ervaring! 

Als studente zong ik op aanraden van mijn moeder bij het USKO (Utrechts Studenten Koor en Orkest) De dirigent van het USKO leidde ook het close harmonygezelschap DeKoor, wat in 2007 het tv-programma  “Korenslag” (zeg maar de Voice maar dan voor koren en zonder draaistoeltjes) won. Direct na onze overwinning gingen we op tournee door Europa en toen we terugkwamen was heel Nederland ons vergeten. Dat was een heel wijze les over het showbizz wereldje: zo lang je erover doet om de top te bereiken, zo snel ben je vergeten.

Vanwege deze ervaring en het werken met zowel musicalgroepen als muziektheatergroepen, besloot ik zelf koren te gaan begeleiden. Ik noem mezelf geen dirigent, want ik sla niet met een stokje, maar ik begeleid koren op de piano en dirigeer met mijn hoofd, Iets wat ik leerde van de dirigent van DeKoor, Johan Rooze. 

Ik leidde zo’n zes jaar het Leidsche Rijn Koor (waarmee we voor Koningin Maxima mocht optreden), popkoor De Koorsprong in Oosterbeek, en was interim dirigente voor Koor Break Out uit Wilp. 

Vanaf september 2019 begeleid ik wegens tijdgebrek geen koren meer, maar ik vind het wel heel erg leuk werk.