Componiste

Componiste

Toen ik dertien was schreef ik mijn eerste liedje. Was het een goed liedje? Ja, wel voor een dertienjarige! De tekst was in het Engels. Want Engels was cool. Ook latere liedjes waren in het Engels, want, ja, cool. Ik zat op het Baarnsch Lyceum, en daar stond cultuur hoog in het vaandel. Baarn is tevens het dorp van de bekende kunstenaar Escher, M.C. Escher. Toen zijn geboortejaar werd gevierd met 100 JAAR ESCHER, werd het Baarnsch Lyceum gevraagd om daar aan mee te werken. Jan Borst en Jos Bus schreven een toneelstuk, genaamd Metamorphose, en ik werd gevraagd er muziek voor te schrijven. 

De makers presenteerden mij met een aantal gedichten in het Nederlands, waaronder een gedicht van Lucebert: De Visser van Ma Yuan. Deze werd gepaard met een prent van Escher: Lucht en Water. 

onder wolken vogels varen
onder golven vliegen vissen
maar daartussen rust de visser
golven worden hoge wolken
wolken worden hoge golven
maar intussen rust de visser

Ik maakte er muziek op, en werd verliefd op de Nederlandse taal. Vanaf dat moment schreef ik zelf ook Nederlandstalige liedteksten. Gedichten op muziek. Dat is nog steeds mijn grote passie. De tekst van het liedje “Als” wat ik voor de eerste voorstelling van LOS schreef, is studiemateriaal geworden bij studenten filosofie.