Dookje Engelhard van LOS Muziektheater, zangeres en componiste

Biografie

Dookje Engelhard

Hallo! Wat leuk dat je mijn website bezoekt. Dan ben je vast op zoek naar informatie. Althans, dat neem ik aan. Graag vertel ik wat meer over mijzelf: 

Mijn naam is Dookje, en sinds mijn huwelijk in 2015 is mijn achternaam Engelhard omdat ik vond dat ik die naam niet kon laten schieten. Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam, maar woon tegenwoordig met mijn gezinnetje in een klein dorpje vlakbij Arnhem. Ik speel piano, zing en acteer in zelfgeschreven voorstellingen, en schrijf en regisseer muziektheater-producties voor (amateur)gezelschappen. Wil je nog meer weten? Komt ‘ie: 

In 2007 studeerde ik af aan de opleiding Muziektheater van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Daar ontstond ook de formatie LOS waarmee ik al ruim dertien jaar speel. Maar daar begon het niet mee, uiteraard. Het begon op mijn derde jaar, want toen begon ik met pianospelen. Muziek is altijd een belangrijk onderdeel geweest van mijn leven. Ik speelde van notenschrift, maar omdat ik slechte ogen had, speelde ik ook altijd een groot deel uit mijn hoofd. Ik kreeg viool-lessen en leerde mezelf een beetje gitaar en accordeon, een instrument wat ik tot de dag van vandaag eigenlijk flink haat omdat het altijd vals klinkt. 

Biografie

Tot mijn twaalfde had ik ook een grote liefde voor toneel en acteren. Op de basisschool had ik zelfs een eigen “toneelclub” waar ik de stukken maakte en ook altijd zelf een rol vertolkte. De toneelstukjes speelden zich af door de hele school. Dit was ook omdat er op mijn basisschool geen muzikale uitlaatklep was. Ik speelde blokfluit in het schoolorkest omdat ik nog niet goed genoeg viool speelde om daarin te spelen, en de leraar piano speelde. 

Rond de pubertijd verdween mijn interesse in toneel en toneelspelen een beetje naar de achtergrond. Ik ging naar het Baarnsch Lyceum (in Baarn, duh)  en wilde geen klassiek piano meer spelen, alleen nog maar eigen liedjes. En bestaande liedjes met verschillende bands, waar ik in zong en piano speelde. Na de middelbare school kreeg ik een hernieuwde interesse in theater. Ik besloot, na een jaartje conservatorium met een juf waar ik niks mee kon, Theaterwetenschappen te gaan studeren in Amsterdam. (beetje domme keus, maar je moet wat). Tevens volgde ik een kleinkunstopleiding aan de KleinkunstFactory aan het Factorium in Tilburg. Theaterwetenschappen werd, verrassing, al snel aan de kant geschoven om plaats te maken voor de vooropleiding Compositie in Rotterdam, wat weer ingeruild werd voor de vooropleiding aan de Toneelacademie en de vakopleiding Zang en Lichte Muziek aan het Utrechts Conservatorium. Wat een gedwaald! 

Biografie

Gelukkig kwam ik uiteindelijk met ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in aanraking. En met name met de opleiding Muziektheater. Daar studeerde ik zang, piano en theater (en dans, maar dat mocht geen naam hebben in mijn geval) om uiteindelijk af te studeren met een adaptatie van Home Sweet Home, een stuk waar ik ook de muziek voor componeerde. 

Na mijn afstuderen was het duidelijk dat LOS door zou gaan: De theaters in! We deden mee met verschillende festivals om uiteindelijk in de halve finale van het Concours Om De Wim Sonneveldprijs te staan (moet dat allemaal met een hoofdletter? Vast wel!). In 2009 ontvingen we met LOS de VIVA Vrouw van het Jaar Award. In dit geval dus VrouwEN van het jaar, want we zijn met z’n vieren. Ondertussen verzorgde ik ook nog de zanglessen bij DansCentrum Artistique en gaf ik muziektheater en musical  bij De Vloer (school voor podiumkunsten) in Arnhem (voorheen Het Kunstbedrijf). 

Vanaf 2011 ging het letterlijk en figuurlijk LOS: LOS kreeg een contract bij MOJO Theater, wat tegenwoordig GV Productions heet, naar de directeur George Visser (G.V. get it?) en speelde ik naast LOS ook in andere producties zoals Een Lied Retour, met Eva van Welzenis, een voorstelling die ook op Oerol stond, en in het muziektheaterstuk “Vrouwen van de Zee” waarin ik het geluk had de understudy te zijn van de hoofdrolspeelster die kort na aanvang van de repetitieperiode aankondigde zwanger te zijn waardoor ik haar rol over mocht nemen! In 2018 was ik productieleider bij hetzelfde gezelschap op Oerol. 

Sinds januari 2018 werk ik op ArtEZ als Muzikaal Begeleider (kort gezegd: balletpianist), en vanaf januari 2019 mag ik dat ook bij het bekende dansgezelschap Introdans doen. (Wie Introdans niet kent: ten eerste FOEI en ten tweede; dat gezelschap nam Koningin Beatrix meerdere malen mee als “cadeautje” als ze naar het buitenland ging, en terecht!). 

Vanaf september 2019 gaat het weer LOS: LUSTEN EN LASTEN is de vijfde voorstelling van LOS die twee seizoenen door Nederland gaat spelen. Van Geertruidenberg tot Alblasserdam zullen we maar zeggen. Tevens speel ik met de nieuwe formatie Kindercabaret KLETS! met Charlotte Waardenburg en Freek Koopmans de kindervoorstelling KLETSKOUSEN. Daarnaast neem ik voor de tweede maal het script en regie in handen bij Theaterkoor Houten!

Weet je genoeg? Niet? Zoek dan per kopje op deze website voor meer informatie. 

Biografie