Dookje Engelhard

Biografie

Dookje Engelhard

Dookje van Dieren wordt geboren in Amsterdam. In 2015 neemt Dookje de naam van haar man aan. Vanaf dat moment gaat ze door het leven als Dookje Engelhard.

Dookje studeert in 2007 af aan de opleiding Muziektheater van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Als kind begint ze al op haar derde met pianospelen. Tot haar twaalfde jaar had Dookje klassieke pianoles. In haar tienerjaren is Dookje al bezig met improviseren en met liedjes schrijven.

Biografie

Tot haar twaalfde jaar heeft ze een grote liefde voor toneel en acteren. Rond de pubertijd raakte haar interesse hier in een beetje naar de achtergrond. Maar na de middelbare school krijgt Dookje weer hernieuwde interesse in het theater. Ze besluit Theaterwetenschappen te gaan studeren en volgt daarnaast een opleiding aan de KleinkunstFactory in Tilburg.

Theaterwetenschappen wordt al snel aan de kant geschoven om plaats te maken voor de vooropleiding aan de Toneelacademie en de vakopleiding Zang en Lichte Muziek aan het Utrechts Conservatorium. Het past haar nooit helemaal, tot Dookje met ArtEZ in aanraking komt.

Daar studeert ze als hoofdvak Zang, Theater en Piano, om uiteindelijk af te studeren met een adaptatie van Home Sweet Home, een stuk waar zij zelf de muziek voor schrijft.

Na haar studie is Dookje werkzaam als componist, pianist en tekstschrijfster van cabaretformatie LOS. Daarnaast werkt Dookje in verschillende andere vakgebieden.

Biografie

Ondertussen verzorgt Dookje ook nog de zanglessen bij DansCentrum Artistique en geeft ze muziektheater en musicallessen bij De Vloer (school voor podiumkunsten) in Arnhem (voorheen Het Kunstbedrijf). 
Na haar studie doet Dookje met de formatie LOS mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival en het Groninger Studenten Cabaret Festival. Zo tourt ze met vier voorstellingen bijna tien jaar door heel Nederland.

Dookje maakt verschillende muzikale theatervoorstellingen, voor zowel professionals als amateurgezelschappen. Ook staat ze als actrice in de locatie-voorstelling Vrouwen van de Zee, waarin ze een ensemble rol speelt en als understudy de rol van Alma vertolkt. Dookje maakt samen met Eva van Welzenis de voorstelling Een Lied Retour. Ze staat tweemaal op het Oerolfestival en werkt er met veel plezier ook als productieleider.

Vanaf januari 2019 werkt Dookje naast haar podium-werkzaamheden bij de Dansacademie van Arnhem en bij het bekende dansgezelschap Introdans als vaste pianist.

Medio september 2019 staat Dookje weer met een kindervoorstelling en een cabaretvoorstelling in de Nederlandse theaters. Ook neemt ze voor de tweede maal het script en de regie in handen bij Theaterkoor Houten.

Biografie