Piano Sing & Songwriter Dookje Engelhard

Balletpianiste

Hoe kom je dáár nou bij? Balletpianist? Bestaat dat nog? Wat is dat? Waar doe je dat dan? Wat speel je dan? 

Allemaal vragen die mij vaak gesteld worden als ik vertel wat ik voor de kost doe… En ik snap het wel! Wat is nou een balletpianist? Dat is een pianist die live speelt bij balletlessen. Walsjes van Strauss dan zeker? Ja, anderen doen dat wel. Ik niet. Ik speel popmuziek maar dan op een balletmanier. Ik geloof dat bijna elke popsong een balletlied kan worden. Balletificeren noem ik dat. Ik speel alle Disney liedjes, maar ook Pirates of the Caribbean, Game of Thrones tune, Madonna, Elton John, en ik componeer terwijl ik speel. 

Hoe kom je daar dan bij? Tja… Ik ben erin gerold… Hoe dan? Nou, zo: 

Ik gaf musicallessen en muziektheaterlessen op het Kunstbedrijf Arnhem, wat nu De Vloer heet. Daar werkte ik  samen met hoofd van de afdeling dans, Elke Makowski. Elke spoorde me aan me te verdiepen in balletbegeleiding op de piano. Ik begon bij de kleuters…

Dit bleek wel een goede zet, want ik ging steeds meer ballet begeleiden en ik speelde ook een hele lange warme zomer bij het Amsterdam Dance Centre. Daarna speelde ik bij De Vloer bij de danstraining voor professionals, een les die gegeven werd door ballerina Hlif Svavarsdottir. Zij leerde me eigenlijk alles wat ik technisch moest weten.

Dit wordt opgepikt door de ArtEZ Dansacademie, en het hoofd Balletbegeleiding zat ineens bij een les die ik voor de Vloer speelde, en ik geloof dat ik toen mijn slechtste les ooit heb gespeeld, maar toch werd mij een stage aangeboden om uiteindelijk op ArtEZ te kunnen spelen. Ik had geen pretentie dus ook geen verwachtingen, en nog steeds niet, maar kennelijk kan ik het want ze lijken tevreden.

Vanaf januari 2018 speel ik op ArtEZ als ZZP’er en vanaf januari 2019 ook bij Introdans, en vanaf diezelfde maand ben ik in dienst bij ArtEZ.

Ik vind het leuk werk. Het is afwisselend en ook een beetje raar. Veel leerlingen weten niet wie ik ben, wat ik doe, en dat is grappig. Ik begon laatst te zingen bij een oefening en ze vonden het zo mooi en kwamen me vertellen dat ik “daar echt iets mee moest doen, dat zingen”. Dan moet ik eigenlijk heel erg lachen. Ze moeten eens weten…